Wat gebruik ik allemaal als fotograaf?

Hee, wat tof dat je er bent! Het borrelde al een tijdje om een blog te schrijven over wat ik allemaal gebruik als fotograaf. Ik kan je alvast vertellen… Dat is veel! Waar ik 10 jaar geleden begon met 1 camera, 1 lens, een laptop, een achtergrond rol inclusief 2 studio lampen is dat inmiddels uitgebreid tot een halve fotowinkel.

  • Camera

Oke, het lijkt me vrij logisch dat ik begin met mijn camera’s. Onmisbaar voor élke fotograaf. Ik fotografeer met de Canon EOS 5D Mark IV, de professionele full-frame camera van Canon. Inmiddels zijn mijn ‘beestjes’ als 5 jaar oud en wel toe aan vervanging! Nu hoor ik je denken, welke camera ga je dan hierna aanschaffen? Dat wordt dan de Canon R5, de nieuwe fullframe systeem camera van Canon, ik kijk er nu al naar uit!

  • Lenzen (objectieven)

Sja, wat moet een fotograaf met een camera zónder lenzen! In de afgelopen jaren heb ik heel veel lenzen gekocht en weer verkocht. Gewoon omdat ze niet bij mij pasten. Hierdoor ben ik er achtergekomen dat een objectief dus heel persoonlijk is.
De volgende lenzen heb ik op dit moment in de kluis liggen (ik benoem de lenzen even zo compleet mogelijk, mocht je willen googlen dan is dat fijner bij het zoeken):

– Canon EF 35mm f/1.4 L II USM
– Canon EF 50mm f/1.4 USM
– Canon EF 85mm f/1.8 USM
– Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM

– Canon EF 135mm F/2.0 II

 

Slechts 1 zoom-lens zoals je ziet, waarom dit is kun je terug vinden op mijn instagram @bydiannefotografie waar ik een uitgebreide video heb opgenomen waarom ik het liefst met vaste – prime lenzen werk. Je vindt deze video op mijn IG-TV.

Als bruidsfotograaf ben ik echt méga fan van mijn 35mm, dit is dan ook de lens die ik het meest gebruik. Grofweg 95% van mijn foto’s zijn met deze lens gemaakt. Voor het fotograferen van de avondfeesten van bruiloften gebruik ik graag de zoomlens 16-35mm. Dit geeft mij de mogelijkheid om echt tússen het feestende publiek te staan en van dichtbij de tofste shots te kunnen schieten zonder dat er constant mensen voor of tegen mijn lens aan staan.

Als kinderfotograaf vind ik de 135mm 2.0 en de 85mm twee hele fijne lenzen om te gebruiken. Met een diafragma van 2.0 en zelfs 1.8 geven deze lenzen mij een ongekend mooie DOF (Dept Of Field) oftewel een mooi wazige achtergrond.

PS: Ik zal later nog een blog schrijven met bijbehorende voorbeelden en extra uitleg waarom ik zo’n fan ben van dit rijtje objectieven. 

 

  • Geheugenkaartjes

Ik vroeg op instagram aan mijn volgers wat écht onmisbaar is voor een fotograaf en daarbij werden de camera en de geheugenkaartjes het vaakst genoemd. Opzich wel logisch 😆 En dus verdiend deze ook een plekje in dit blog! Ik werk zelf met een Canon camera waar twee kaarten in kunnen, zowel een grote CF als een kleine SD kaart. Voor mij als bruidsfotograaf is het enorm fijn dat élke foto die ik maak ook meteen bij het schieten al op twee plekken wordt opgeslagen. Je moet er níet aan denken maar het gebeurt nog steeds dagelijks; geheugenkaartjes die niet crashen (ik schrijf hier later nog een blog over om je kansen op een crash te verkleinen!).

In mijn camera zitten altijd 256gb kaarten. Ik kan me goed voorstellen dat niet elke fotograaf deze nodig heeft maar voor mij als bruidsfotograaf is het echt een MUST. Ik wil me namelijk op een trouwdag niet bezig hoeven houden met kaartjes die misschien bijna vol zijn, of wellicht zelfs écht vol zijn op het moment van het ja-woord (BRRRR….!!!) en dus kies ik er voor om met grote kaarten te werken. Mijn camera’s draag ik de hele dag bij me dus ik kan deze kaarten ook niet kwijt raken (nog een keer BRRR… Geheugenkaartjes kwijt raken!)

Zelf gebruik ik altijd de geheugenkaartjes van SanDisk omdat deze gewoon het betrouwbaarst zijn gebleken. Wellicht niet persé de goedkoopste kaarten maar over wat voor investering praten we en wat hebben we er voor over om zo min mogelijk risico te lopen? 😉 Speaking of; ik heb meteen een fijne budget tip voor je (als je me beloofd om voor een betrouwbaar merk te gaan 😆). We kopen onze geheugenkaarten al jaren op DEZE website.

Bij het kopen van geheugenkaarten probeer ik er op te letten dat ik kaarten koop met een hoge lees- en schrijf snelheid. Zo hangt je camera minder snel vast en gaat het importeren op je pc een stukje sneller (wel handig als je na een bruiloft met 10.000 foto’s thuis komt, trust me 😉)

 

  • Computer iMac 27”

Ook best een belangrijk onderdeel van mijn fotografie onderneming. Een goede en snelle computer met een groot beeldscherm. Zelf ben ik groot fan van Apple, een iMac is voor mij als fotograaf de beste computer waar ik mee kan werken. Het design is prachtig (sja, het oog wil ook wat!) en het is een All-in-one computer, dus alleen een beeldscherm en geen losse (grote) kast meer. Dat zit gewoon achter het beeldscherm verwerkt.

Het nabewerken van mijn foto’s doe ik het liefst op mijn iMac omdat dit beeldscherm lekker groot is en ik alles bij de hand heb zoals mijn tekentablet en vaste programma’s (hierover verderop meer).

 

  • Opslag

Als ik heel eerlijk ben heb ik geen idee hoeveel foto’s ik precies schiet in een jaar tijd, maar ga er met een fulltime fotografie business maar vanuit dat dat er veel zijn. Heel, heel, heel veel! (Alleen aan 30 bruiloften x gemiddeld 8000 foto’s zit ik al aan 240.000 foto’s…..) Dus een goede opslag is voor mij als fotograaf echt key. Maar waar sla ik die foto’s nou op.. Op mijn pc? Absoluut niet! Het is vrij zinloos om een pc te kopen met zóveel opslag. Ik heb de foto’s maar ca 3 maanden nodig (vanaf het schieten van de bruiloft tot het opleveren van de reportage en het album) en vanaf dan wil ik ze wel graag bewaren maar hoef ik het niet op mijn pc zelf te hebben. En dus koop ik elk jaar een nieuwe SSD schijf, de Samsung Portable SSD T5 2TB om precies te zijn. Daar passen doorgaans al mijn opdrachten van een jaar op en zo houd ik overzicht.

Ik werk graag met SSD schijfjes omdat deze lekker klein zijn (ik ‘plak’ hem zo aan mijn laptop vast zodat ik overal kan werken), ze zijn betrouwbaarder dan harde schijven omdat een SSD geen draaiende onderdelen meer heeft. En ze zijn veel sneller dan harde schijven. Ook niet onprettig! Groot voordeel, de SSD worden nu elk jaar goedkoper. Waar mijn eerste SSD schijfje nog 700€ heeft gekost betaal je er nu net iets meer dan €200,- voor. Best een verschil! Ik krijg met grote regelmaat de vraag hoelang ik mijn foto’s bewaar en hoe mijn workflow is na een fotoshoot of bruiloft. Hierover zal ik nog een blog schrijven!) Ook over online opslag later meer….

  • Bureau

Natuurlijk kan het kantoor van een fotograaf niet zonder fijn bureau! Begin van 2021 hebben we ons fijne kantoor aan huis opgeknapt. Alles lekker fris wit geschilderd en we gingen van een gedeeld (mega groot) bureau naar twee losse bureau’s. Hierbij hebben we gekeken naar een wit en minimalistisch model wat zowel geschikt is voor zitten als staan en zo kwamen we uit op het zit-sta bureau van Ikea. Erg fijn! Er zijn momenten dat ik liever zit maar voor je concentratie is staan ook erg goed!

 

  • Macbook

Ik zei ooit voor de grap: áls ik dan een laptop koop dan wil ik een roze. En zo gezegd zo gedaan, ik kocht de Rosé Gold Macbook 12”. Gebruik ik mijn laptop vaak? Nee, dat valt wel mee maar toch zou ik niet zonder laptop kunnen. Een laptop geeft me een bepaalde vrijheid die mijn iMac me niet kan geven. Die haal ik gewoon niet graag van zijn plek af. Het is fijn om met mijn laptop overal (ter wereld) te kunnen werken. Denk hierbij aan mail, administratie, bruiloften / fotoshoots selecteren. Het is geen krachtpatser maar als het moet kan ik er zelfs mijn bruiloften mee editen in Lightroom. Het duurt alleen wel iets langer dan met mijn snelle iMac 😆

  • Tekentablet

Als fotograaf edit je onwijs veel. Van fotoshoots tot complete reportage’s zoals bruiloften en geboortes. Dit is niet alleen een tijdrovend klusje maar ook nog eens een belastend klusje voor je handen wanneer je dit met een normale muis of track-pad doet. Het duurde voor mij dan ook niet lang voor ik overstapte op nabewerken met een tekentablet. Zelf gebruik ik de Wacom Intius Art (black) Touch & Pen (inmiddels niet meer verkrijgbaar als ik het goed begrijp) maar dit is voor mij als fotograaf echt een lifesaver! Ik bewerk mijn foto’s nu dus na met een pennetje. Het is voor mij géén vervanger van mijn muis (ik gebruik een Apple Trackpad) dus ik heb op mijn bureau een toetsenbord, trackpad én een tekentablet liggen. Aanrader dus voor elke fotograaf! Ik vind de tekentablets van Wacom erg fijn, ik adviseer je wel om voor een medium formaat te gaan en niet voor een hele kleine, dit belemmert je in het nabewerken.

 

  • Fliters & accessoires 

Ik heb mezelf jaren lang ‘daglicht’ fotograaf genoemd. Tot dat ik serieuze stappen ging nemen als bruidsfotograaf en ik een privé cursus Flits-techniek voor bruidsfotografen bij Sander van Mierlo van FLEXMI fotografie ging volgen. (Aanrader & non-spon) Inmiddels weet ik als geen ander dat ‘daglicht-fotograaf’ een niet bestaand labeltje is maar daarover zal ik ooit nog eens een blog schrijven of podcast over opnemen 😉

Nu, 6 jaar later, is mijn flits-koffer zelfs groter dan mijn camera-koffer. Wie had dat gedacht!

Ik werk met de fliters van Yongnuo maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit met welke flitser je werkt. Ze doen tot een bepaald punt allemaal hetzelfde. Daarnaast ben ik groot fan van de accessoires van MagMod, deze geven mij zoveel (creative) vrijheid met mijn flitsers! Ook hier wil ik tzt. nog eens een apart blog over schrijven. Het is zo fantastisch wat je als fotograaf allemaal kunt met 1 of meerdere flitsers!

 

  • Cameratas / Koffer

Een heel persoonlijke maar zeker onmisbaar voor elke fotograaf. Een camerakoffer of tas. Ik heb de afgelopen jaren heel veel gereisd met mijn camera’s, zowel privé als zakelijk vloog ik de hele wereld over. Voor mij was het dan ook niet moeilijk om een keuze te maken. Mijn cameratas moest mee kunnen als handbagage in het vliegtuig. En fijne wieltjes hebben. En plek voor 2 camera’s en diverse lenzen plus mijn laptop. Kortom, niet te groot maar wel heel praktisch! Zo ben ik uitgekomen bij de ThinkTank Aiport Navigator. Ik vind de tassen van Think Tank van ongekende kwaliteit en een koffer als deze gaat makkelijk 10 jaar mee, ook best fijn! Ook mijn flits-koffer is van ThinkTank, een fijne stevige koffer waar al mijn flitsers en accessoires in passen!

 

Nou, dit was het wel zo’n beetje! Natuurlijk zijn er nog een aantal kleine dingetjes zoals extra accu’s voor je camera’s, statieven voor je flitsers maar dit zijn voor mij de belangrijkste dingen die ik je als fotograaf echt zou aanraden om aan te schaffen. Er staat ook nog een blog op de planning met alle (betaalde & gratis) programma’s waar ik als fotograaf gebruik van maak.. Ik denk dat dat lijstje zelfs nog lánger is dan dit lijstje.. (whoops 😆 ) Mocht jij nu écht iets missen in dit lijstje, laat het me gerust weten!