een foto van een vrouw met een camera in haar hand zittend op de grond voor een witte muur met haar hoofd naar beneden

Je ego en groeipijn

Het is 7:00 in de ochtend en ik heb net een paar kilometer gefietst. Mijn uitzicht op dit moment is heerlijk, ik zie de Maas met een zacht opkomend zonnetje. Een fijne rust om me heen die me de kans geeft om mijn hoofd even rustig op de laten starten voor weer een nieuwe dag. In mijn oren een inspirerende podcast, de perfecte dag voor een nieuwe werkdag!

Er vliegen wat gedachten door mijn hoofd. De podcast die ik aan het luisteren ben gaat over het groeien naar een volgend niveau. En dat vind ik een heel interessant onderwerp. In dit blog ga ik je wat eye openers geven en je laten zien dat groeipijn geen signaal is om te stoppen maar juist om door te gaan!

Ken je de volgende quote?

Als je doet wat je deed zul je krijgen wat je kreeg…

Als ik je het volgende verhaal vertel;

Jan is top sporter en schaatst op hoog niveau. Na jaren trainen schaatst hij een prachtig nieuw record. Is dat het moment om te stoppen? Of is dat het moment om tactieken en technieken bij te schaven en dit record weer proberen te verbreken?

De topsporter in hem zal altijd voor het laatste kiezen. En dus zal hij heel veel om moeten gooien om er voor te zorgen dat hij zijn persoonlijk record te verbreken. Iets wat onwijs veel energie kost. De nodige tranen en twijfels zullen voorbij komen. Want wat hier gebeurt is dat het ego en zijn hart met elkaar in botsing gaan komen. 

Het ego zegt; Jan, het is prima zo. Je hebt toch je eigen PR?

Terwijl zijn hart zegt; Jan, dit is het moment om door te pakken. Je weet wat je wil, ga daar op af! 

Dit is een gesprek wat ons ego constant voert met ons hart. We zijn als mens gewoonte dieren en we zullen áltijd het pad van de minste weerstand kiezen. En ons ego vindt dat héérlijk. Want dat is wat hij kent. Dat is wat hij veilig acht. Dat is niets onbekends. En dus zal het hart van goede huize moeten komen om tegen het ego te vechten. En dat kan soms flink pijn doen! Maar het loont. Want als Jan dit volhoudt zal hij binnen no time een nieuw persoonlijk record schaatsen! Dit is het punt waar de gemiddelde schaatser stopt en waar Jan als topsporter juist door gaat.

Klinkt dit logisch voor je? 

Als ik terug kijk naar de afgelopen jaren dan heb ik meermaals op het punt gestaan om te stoppen met ondernemen en fotograferen. Er was altijd wel een reden om de handdoek in de ring te gooien en te kiezen voor het ‘veilige’ pad. Maar wat als opgeven geen optie is? Heb je daar wel eens over nagedacht?

Ik deelde onlangs hier iets over op mijn stories op instagram. En daar nam ik het voorbeeld van een kindje.

Hoe vaak moet een kindje vallen voor het leert lopen? Een kindje heeft nog niet zo’n groot ego als wij. En dat heeft er voor gezorgd dat een kindje leert lopen! Er was geen ego die tegen het kindje zei; aah, blijf maar kruipen. Dat is veiliger. Je komt nu toch ook vooruit? Ooit zijn we geboren met een enorme wilskracht om nieuwe dingen te doen, te leren en te ontdekken. Niemand heeft leren lopen zonder te vallen. Stel je eens voor dat we pas zouden gaan lopen op het moment dat we het al zouden kunnen? Zonder te oefenen, zonder te vallen, zonder pijn? Ik denk dat dan precies 0 mensen nu hadden kunnen lopen.

We hebben allemaal een intuïtie en een ego. Van nature is onze intuïtie sterker maar door de jaren heen hebben we ons ego de overhand laten krijgen. Omdat we nu eenmaal wezens zijn die het pad van de minste weerstand kiezen. Je ego is bang om te vallen, te falen, pijn te hebben. 

Je wilskracht heeft er voor gezorgd dat je hebt leren lopen. Níet je ego. Je kunt onmogelijk én naar je ego én naar je intuïtie luisteren. Pick the right one!

Na élke workshop of cursus die ik de afgelopen jaren volgde heb ik een moment gehad dat ik wilde stoppen. De ene keer wat heftiger dan de andere keer, er was zelfs een workshop waarbij de pijn en frustraties meer dan een jaar duurde! Ik was er op een gegeven moment zó klaar mee! En achteraf gezien was dat de grootste groei die ik in mijn fotografie carriere heb mee mogen maken! Omdat het groeien naar een volgend niveau pijn doet. En energie kost. En onzekerheden met zich mee brengt. Denk maar eens aan de topsporter. En aan het kleine kindje. Groei ligt nu eenmaal búiten je comfort zone. Zoek je het op? Of blijf je daar het liefst zo ver mogelijk bij uit de buurt?

Inmiddels weet ik dat de groeipijn er bij hoort. De onzekerheid. De twijfels. En is het moment van comfort voor mij júist het moment om een nieuwe uitdaging te gaan zoeken. Omdat daar de groei ligt. En dat is de kracht van luisteren naar je intuïtie.  Er niet van weglopen, maar juist je hart volgen. Omdat je intuïtie je meer moois zal geven dan je ego. 

Dus lieve ondernemer, lieve fotograaf. Voel je groeipijn? Weerstand? Onzekerheid? Angsten? Weet dan dat je juist op het juiste pad bent! Omarm het maar gewoon. Het is de stap naar je volgend niveau en niet het moment om te stoppen. 

En misschien voel je wel helemaal geen groeipijn, weerstand of angst… Bedenk je dan of dit het niveau is waar je op wilt blijven zitten. Of dat je hier oké mee bent. Of is het je ego je hier houdt omdat dit veilig is? Daag je jezelf genoeg uit? Haal je er alles uit wat je in je hebt? Doe wat goed voelt, maar laat niet je ego dat gevoel bepalen. 

Je wilskracht heeft er voor gezorgd dat je hebt leren lopen. Níet je ego. Je kunt onmogelijk én naar je ego én naar je intuïtie luisteren. 

Pick the right one!

In een volgend blog ga ik je meenemen tijdens mijn reis en wat mij heel erg helpt om door deze groeipijn heen te gaan.