Groothoek- of telelens?

Hoe vind je nou een lens die het beste bij je past? Ik weet het nog zo goed, toen ik net begon met fotograferen zag ik door de bomen het bos niet meer. Het aanbod lenzen is zo groot! In dit blog ga ik je een handje helpen bij het bepalen van de ideale lens in jouw situatie.

Je kunt kiezen uit een zoom- of prime lens en daarnaast uit groothoek- of telelens.

Of je een zoom- of prime lens koopt is heel erg persoonlijk. Met een zoomlens kun je in- en uitzoomen maar met een prime lens kan dit niet. Dit wordt aangegeven met mm (millimeters) op de buitenkant van de lens. Kijk maar, hier onder zie je een zoomlens 17-40mm en een prime lens 50mm. Met deze zoomlens kun je in en uitzoomen van 17mm t/m 40mm en met deze prime lens kun je alleen fotograferen op 50mm:

Of je een groothoek of juist een telelens nodig hebt is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Vaak fotografeer je binnen met een groothoek en buiten met een telelens. Onderstaande foto’s laten de verschillen mooi en duidelijk zien. De afstand tussen de camera en de pop zijn bij alle foto’s hetzelfde. Het enige verschil is het aantal millimeters van de lens zelf. Zo krijg je met een groothoeklens dus veel meer in beeld en met een telelens veel minder. Wil je dus in een kleine ruimte fotograferen dan is een groothoek (tot 50mm) handig. Ga je naar buiten en is de afstand tussen je camera en het onderwerp wat je fotografeert heel groot en wil je deze ‘dichterbij’ halen? Dan is een telelens handig.

Handig om te vertellen; elke lens heeft zijn voor- en nadelen. Bestaat er dan niet gewoon een allround lens die álles kan?

Ja, er zijn lenzen die van vele markten thuis zijn maar óf deze zijn onbetaalbaar (duizenden euro’s), zijn LOEI-zwaar of deze hebben geen vast Diafragma wat inhoudt dat het diafragma constant verspringt tijdens het in- en uitzoomen waardoor je foto telkens te donker of te licht is. Niet zo handig wanneer je wilt leren handmatig te fotograferen.

Zo blijven er dus uiteindelijk maar een paar lenzen over die bij jouw budget en situatie passen. Gelukkig maar 😉

Mijn tip: ga eens langs een camerawinkel en leg jouw budget en situatie uit. Wil je graag leren handmatig te fotograferen? Let er dan op dat je géén lens met een verspringend diafragma koopt. Hoe herken je zo’n lens aan de buitenkant? Op de buitenkant van de lens staan een aantal getallen, waaronder het aantal mm’s. Daarnaast staat ook het maximale diafragma (lensopening) op de buitenkant van de lens beschreven. In het voorbeeld hieronder zie je twee diafragma’s beschreven.

28-200mm is het zoombereik van deze lens.
3.5 – 5.6 is het maximale diafragma van deze lens. Dat is dus géén fijne lens om op de M-stand mee te fotograferen.

Wil je hier nog veel meer over weten of leren hoe jij mooiere foto’s kunt maken op de M-stand van je camera? In mijn online cursus Basis Fotografie ga ik hier heel ver op in, het lijkt me heel tof om je daar verder te mogen helpen!